Detox Challenge Week 2

In deze week leer je

Na de eerste week weet je wat detoxen is en waarom je het zou moeten doen. Daarnaast ben je als het goed is  gestart met plantaardig eten en drinken. Dit is erg belangrijke tijdens de detox periode. Eigenlijk zou het beter zijn dit voor altijd vol te houden. Je zal dan merken dat je het steeds meer gaat waarderen, je energie neemt toe, je wordt helderder in je hoofd en je begin te stralen. In deze week leer je het belang van pH testen en wat zuur- en alkalinevormende voeding is. Daarnaast maken we een begin met medicinale kruiden. 

 

Het belang van PH-testen

Het belang van pH-testen

De zuur-alkalische balans van je lichaam waaruit blijkt dat het zich kan aanpassen aan de stress die wordt veroorzaakt door ontgiften kan worden gemeten door het testen van de PH (zuurgraad of alkaliteit) van bloed, urine of speeksel. Speeksel en urine zijn het gemakkelijkst te testen. Alles wat je nodig hebt is een minuut en het juiste pH-papier. 

De meeste mensen hebben zure lichamen die in balans gebracht kunnen worden door het eten van alkali-vormend voedsel zoals rauw fruit en groenten. Gezond verstand suggereert dat als je zure voeding eet, zoals citroenen en ananas, je lichaam zuurder wordt. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Voedingsmiddelen die zelf zuur zijn, kunnen een alkalische reactie in het lichaam veroorzaken en vice versa. Dit klinkt verwarrend, maar als jij je dieet en de reacties van je lichaam in de gaten houdt, wordt het verband tussen voedsel en pH duidelijker.

Volgens Herman Aihara in Acid & Alkaline zijn de meest zuurvormende voedingsmiddelen rijstzemelen, bruine rijst, volkorenbrood, vis, schaaldieren, eidooiers, havermout, kip, gerst, rundvlees, varkensvlees, pinda’s en kaas. Het krachtigste alkalivormende voedsel is zeewier, vooral wakame, Iers mos en kelp (kombu) , Gemberwortel, bruine bonen, shiitake-paddenstoelen, spinazie, kool, mosterdgroenten, peterselie, andijvie, wortelen, aardbeien, sinaasappels en ander fruit en groenten vormen alkalisch.

Het lichaam heeft buffersystemen die de pH van 7,4 handhaven dat is de meest optimale waarde. De schaal voor pH loopt van 0 tot 14. De waarde 0 staat voor het hoogste zuurgehalte, 7 is neutraal en 14 staat voor het hoogste alkalische niveau. Je buffersystemen raken overbelast wanneer je lichaam constant zure voedingsmiddelen krijgt. Je lichaam zal dan alkalisch materiaal zoals calcium uit botten en uit vloeistoffen door het hele lichaam verwijderen om in het bloed te brengen om de pH te behouden. Dit brengt de gezondheid van organen en hun metabolische functies in gevaar en leidt tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals osteoporose, nierziekte, hartziekte en leverziekte. Alkalisch plantaardig voedsel en kruiden handhaven de pH van het bloed zonder dat het lichaam zijn gezondheid hoeft te compenseren en in gevaar te brengen.

 

De veiligste en meest verstandige manier om te ontgifting, is door enkele weken voeding te eten die je organen voeden en ondersteunen.          

Onderstaande tests bepalen of je klaar bent voor ontgifting of een vastenkuur.  Als de pH van urine en speeksel niet voldoende alkalische reserves weerspiegelen, is het handig om de  voorreinigingsfase voort te zetten totdat ze dat wel doen.

Let op: (sap)vasten- en (kruiden)ontgiftingsprogramma’s belasten je lever, het hart en andere organen. De volgende pH-tests, moeten worden uitgevoerd voordat je hiermee start.  Ze geven de staat van paraatheid van je lichaam aan. Als ze laten zien dat je nog niet klaar bent voor een serieuze reiniging, ga dan niet over op een snelle of ambitieuze reiniging. Ga in plaats daarvan nog een week door met je nieuwe dieet en test opnieuw. Als je consequent test in het bereik “te zuur” of “te alkalisch”, raadpleeg dan een holistisch therapeut. 

 

Speekseltest

Gebruik voor de beste resultaten pH-papier dat op de pH-schaal twee tienden aangeeft tussen 5,5 (zuur) en 8,0 (alkalisch). Een pH van 7,0 is neutraal. Maak het papier nat volgens de aanwijzingen op het etiket en lees het binnen 10 tot 30 seconden af. Wanneer het lichaam voldoende alkalische reserves heeft, geeft een speekseltest in de ochtend een waarde tussen 6,5 en 7,0. Lagere cijfers duiden op een te hoge zuurgraad in je systeem om door te gaan met reinigen. Een pH-waarde van 6,0 of lager kan wijzen op een ernstig uitgeputte toestand en elke snelle of (kruiden)reiniging kan gevaarlijk zijn. Een waarde van 7,1 of hoger kan wijzen op stress of een tekort aan mineralen waardoor vasten op dit moment onverstandig is. Als iets de meting heeft belemmerd, wacht dan een uur en herhaal de test. Speekseltests moeten worden uitgevoerd na ten minste twee uur zonder voedsel, waardoor de vroege ochtend een ideale tijd is.

Citroentest

Doe vervolgens de citroentest. Nogmaals, ‘s morgens vroeg is het beste, maar je kunt dit doen wanneer je minstens twee uur niet hebt gegeten, of net na de speekseltest. Knijp het sap van een halve citroen in een kleine hoeveelheid water, houd het zo lang mogelijk in je mond en slik het door. Wacht 60 seconden en controleer dan de pH van je speeksel. Test elke 60 seconden opnieuw gedurende vijf minuten, een totaal van zes tests. Als de pH consequent 8,0 of hoger (zeer alkalisch) test, duidt dit op goede alkalische reserves. Een weerspiegeling van een algehele goede gezondheid. Metingen tussen 7 en 8 laten positieve resultaten zien. Als je resultaten buiten dit bereik liggen, moeten vasten- of serieuze reinigingsprogramma’s worden uitgesteld.

Urinetest

De derde pH-test onderzoekt urine. Omdat de pH-waarden van urine dagelijks verandert, zou het eten van zuurvormend voedsel van de ene dag de urine van de volgende dag moeten verzuren. Bij mensen met een tekort aan mineralen zorgen zuurvormende voedingsmiddelen echter voor ammoniak, waardoor de urine alkalisch wordt. Doe deze test ‘s ochtends als eerste na een dag “verboden” voedsel te hebben gegeten, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren, brood, gebak, gefrituurd voedsel, ingeblikt voedsel, enz.

Een urine-pH van 6,8 of hoger na een dag op dit verzurende dieet suggereert dat het lichaam weinig of geen alkalische mineralen heeft om uit te putten. Als dit uw resultaat is, vermijd dan zware lichamelijke inspanning en concentreer je op het opbouwen van de alkalische reserves van het lichaam door langzaam alkali-vormend voedsel te verhogen (vers, rauw fruit en groente). en het verminderen van zuurvormende voedingsmiddelen. 

Voor iedereen die in dit bereik test, schrijft hij ruime hoeveelheden wortel of wortel/selderij/appelsap, minerale bouillons en een gemakkelijk opneembaar sporenmineraalsupplement voor.

Een urine-pH tussen 6,1 en 6,7 suggereert een mineraaluitputting die, hoewel niet gevaarlijk, moet worden gecorrigeerd voordat een snel of serieus reinigingsprogramma wordt gestart. Een urine-pH tussen 5,7 en 6,0 is een voldoende, maar door de onderstaande voedingsrichtlijnen te volgen, blijft u alkalische reserves opbouwen. Een urine-pH van 5,6 of lager, die erg zuur is, vertoont uitstekende reserves.

Een urine-pH tussen 6,1 en 6,7 suggereert een mineraaluitputting die, hoewel niet gevaarlijk, moet worden gecorrigeerd voordat een snel of serieus reinigingsprogramma wordt gestart. Een urine-pH tussen 5,7 en 6,0 is een voldoende, maar door de onderstaande voedingsrichtlijnen te volgen, blijft u alkalische reserves opbouwen. Een urine-pH van 5,6 of lager, die erg zuur is, vertoont uitstekende reserves.

Een urine-pH tussen 5,7 en 6,0 is een voldoende, maar door de onderstaande voedingsrichtlijnen te volgen, blijft u alkalische reserves opbouwen. Een urine-pH van 5,6 of lager, die erg zuur is, vertoont uitstekende reserves.

Alkalinevormende en zuurvormende voedingsmiddelen en ontgifting

Het is belangrijk om iets te weten over de voeding die je eet.  Zoals eerder vermeld, is een van de belangrijkste factoren van voeding hoe het de pH van je lichaam beïnvloedt. Voedingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld in twee basiscategorieën: voedingsmiddelen die een zure reactie in je lichaam hebben en voedingsmiddelen die een alkalische reactie hebben. Dit is niet noodzakelijk gerelateerd aan de pH van het voedsel zelf.

Alkaliteit is de grote ontgiftiger van het lichaam, dus voedsel dat alkalisch is, ontgift je lichaam. Hoe meer alkalinevormend voeding is, hoe beter en dieper je zult ontgiften. Fruit is over het algemeen een voorbeeld van voedingsmiddelen die sterk alkalisch zijn. Alkalische bestanddelen worden ook gebruikt om het lichaam te voeden. Ze zijn echt de regeneratoren.

Zuurvormende voedingsmiddelen vertragen, remmen of stoppen het ontgiftingsproces.  Ze vormen ontstekingen en slijm in je lichaam.  Zuren kunnen vrije radicalen worden en weefselschade veroorzaken, tenzij ze worden gekoppeld aan een antioxidant (die alkalisch is) en deze verwijderd.

Zuren zijn echter nodig voor ionisatie en oxidatie.

Laat je niet misleiden. Voeding voedt, reinigt en herbouwt je, of ze maken je gezondheid kapot. Sommige voedingsmiddelen vullen je met slijm, verstopping en ontstekingen, wat leidt tot hypoactiviteit of uitval van cellen, weefsels, organen en klieren. Laat je voeding je gezondheid en medicijn zijn, niet de oorzaak van je ziekte. Laten we nu de verschillen tussen deze twee soorten voedsel bespreken.

De kruidkundige Dr. Sebi speelde een cruciale rol bij het idee dat alkalisch, niet-hybride plantaardig voedsel chemische affiniteiten had met het lichaam en de ondersteuning vangenezing. Zijn African Bio Mineral Balance-methodologie van genezing is gebaseerd op het uitgangspunt dat voeding dat de zuurgraad in het lichaam verhoogt en dat de overproductie van slijm in het lichaam veroorzaakt, de oorzaak is van ziekte. Kortom, zure en met gifstoffen beladen voedingsmiddelen vallen het lichaam voortdurend aan, veroorzaken een langdurige ontstekingsreactie en leiden tot chronische ontstekingen.

Acute ontsteking is een natuurlijk en gezondheidsondersteunend proces dat wordt gebruikt om infecties te bestrijden en fysieke schade aan het lichaam te herstellen. Wanneer acute ontsteking niet wordt uitgeschakeld, valt het proces vervolgens gezonde cellen aan in verschillende delen van het lichaam en leidt het tot de ontwikkeling van verschillende vormen van ziekte. Dit tast het beschermende slijmvlies aan dat de organen bekleedt en bevordert overmatige slijmproductie, wat op zijn beurt de gezondheid van organen in gevaar brengt. Dus daarom beginnen we met het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit het dieet, waaronder vlees, zuivel, bewerkte voedingsmiddelen en onnatuurlijke zure hybride plantaardige voedingsmiddelen. 

Omdat ontgifting de minerale reserves van het lichaam aanzienlijk belast, wordt een gemakkelijk op te nemen mineralensupplement aanbevolen. Quinton

Alkalinevormende voedingsmiddelen

Ik vergelijk alkalische voeding met de winter.  Ze koelen en kalmeren ontstoken weefsels, genezen zweren en versterken de cellulaire functies. Deze voedingsmiddelen verstrekken voornamelijk calcium-, magnesium-, natrium- en kalium nadat ze zijn verteerd, wat voornamelijk een alkalische reactie en toestand oplevert.

De mens is overwegend een alkalische soort. De meeste van onze lichaamsvloeistoffen zijn (of zouden alkalisch moeten zijn), inclusief het bloed, speeksel, urine, gewrichtsvloeistoffen, hersenvloeistoffen en de spijsverteringsenzymen (behalve die in de maag). Als deze vloeistoffen zuur worden, kan dit leiden tot bederf en de dood. We hebben maar één zuurkamer in het lichaam, de maag. Hier worden eiwitten in eerste instantie uit elkaar gebroken. Je mond-, pancreas- en darmenzymen worden gebruikt voor de alkalische vertering.

Het is van vitaal belang om alkalisch vormend voedsel te consumeren als je wilt dat het ontgiftingsproces plaatsvindt. Alkalisatie is de sleutel tot je succes bij het regenereren en gezond worden. Een goed voorbeeld van het belang van alkalisatie is te vinden in de spoedeisende geneeskunde. In de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, of bij andere spoedbehandelingen ter plaatse, krijgt men bijna altijd een infuus met een normale zoutoplossing, een natriumoplossing. Natrium wordt “de grote alkalisator” genoemd. Dit helpt acidose (cidose is een proces waarbij het bloed verzuurt door ophoping van zuren of verlies van alkali om te keren, de belangrijkste reden waarom we in de eerste plaats in de problemen komen. Acidose staat gelijk aan pijn, zwelling en ontsteking.

Rauwe groenten en fruit werken op dezelfde manier als normale zoutoplossing, maar zijn veel energieker en voedzamer.  Je kunt jezelf niet goed alkaliseren als je geen rauw, rijp, levend voedsel eet. Alkalisch voedsel, zoals vers fruit en groenten, is het natuurlijke voedsel van de mens.  Je “moet: ten minste 80-90 procent alkalisch vormend voedsel eten.

 

Zuurvormende voedingsmiddelen

Ik vergelijk zuur voedsel met vuur.  Zure voedingsmiddelen bevatten veel zwavel, fosfor en stikstof. Het zijn voornamelijk eiwitrijke (aminozuurrijke) voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen omvatten alle soorten vlees, eieren, granen, bonen, noten, zaden, gepasteuriseerde zuivelproducten en gekookte tomaten, om er maar een paar te noemen.

De meeste dierlijke eiwitten zijn irriterend voor het slijmvlies en de cellen van het lichaam en roepen een immuunrespons op. Dit zorgt ervoor dat je lymfestelsel en slijmvlies reageren met slijm en lymfecellen. Vreemde eiwitten veroorzaken de productie van slijm door het hele lichaam, waardoor congestieve problemen ontstaan. Hoe meer we consumeren, hoe meer congestie we creëren, en hoe meer we creëren, hoe meer we opslaan, totdat onze longen, sinusholten, gehoorgangen en keel verzadigd raken. Ook de darmen raken verzadigd met dit slijm. Dit brengt parasieten, verhoogt het aantal witte bloedcellen en veroorzaakt ontstekingen die allemaal van invloed zijn op het vermogen van het lichaam om goed te functioneren. Deze congestie en ontsteking leidt uiteindelijk tot celdood.

Het duidelijkste voorbeeld van dit congestie- en ontstekingsprobleem wordt gezien bij zuivelproducten. Deze eiwitten zijn schadelijk voor het lichaam. Congestie tast de functie van de weefsels in deze gebieden aan omdat het slijm wordt opgeslagen of dieper in het lichaam wordt geduwd. Veel van dit slijm en deze gifstoffen worden opgeslagen of gefilterd door het lymfestelsel, vooral in de lymfeklieren. (Lymfatische kankers zijn extreem hoog) Het lichaam probeert constant deze congestie te elimineren door processen zoals verkoudheid en griep, bronchitis, niezen en hoesten. De conventionele medische professie beschouwt deze inspanning van het lichaam om deze gifstoffen en slijm te elimineren als “ziekten” en probeert dit effect te stoppen met giftige chemische geneesmiddelen die het probleem alleen maar vergroten. 

Deze preparaten onderdrukken de uitscheiding van slijm en /of gifstoffen door het lichaam. Het immuunsysteem wordt onderdrukt en overwerkt terwijl het deze enorme belediging van het lichaam bestrijdt. Onthoud: wat je niet elimineert, verzamelt zich. Dit leidt uiteindelijk tot chronische en degeneratieve problemen. Veel mensen eten voornamelijk zuur voedsel. Merk daarom op hoeveel soorten ontstekingen (itis’s), ulceraties, congestieve aandoeningen en natuurlijk kankers onze wereld vandaag de dag domineren. Vanwege het hoge stikstof- of fosforgehalte van deze voedingsmiddelen verliezen we onze calcium en andere elektrolyten, omdat ons lichaam deze alkalische mineralen gebruikt om zure elementen te bufferen.

Het is het beste om slechts 10-20 procent zure voeding  in je dieet te hebben. Alkalisch voedsel moet vooral in de lente, zomer en herfst worden gegeten als de temperaturen hoger zijn. In de koude alkalische winter moet men zuur voedsel enigszins verhogen. Onthoud dat tegenpolen elkaar aantrekken en harmonie creëren. Als het buiten heet (zuur) is, moet je koud (alkalisch) voedsel consumeren, en omgekeerd

 

Mensen behoren tot de frugivore of fructivore soort, die een alkalische soort is.  Wanneer je dieet voornamelijk zuurvormend is, raken je hormonen uit balans, fermenteert en bederft je voedling in plaats van goed te verteren, en wordt er overmatig slijm en ontsteking geproduceerd. Je bloed wordt giftig en je lymfestelsel raakt verstopt. Dit wordt door velen ziekte genoemd.

Houd je lichaam altijd alkalisch, gifvrij en schoon – zowel intern als extern. Dit zorgt voor echte gezondheid en vitaliteit.

Ontgifting is een systeem van genezing door de oorzaak van de ziekte aan te pakken. Het lichaam is de genezer en energie  is de kern van de genezing. Het werpt ook licht op de ware oorzaak van ziekte – de vernietiging van energie. Energie of de vernietiging van energie is het resultaat van wat we eten, drinken, ademen, op onze huid aanbrengen en van wat we denken en voelen. Dit zijn de zes manieren waarop we onszelf gezond en vitaal maken, of ziek en zwak. Natuurgeneeskunde is de puurste vorm van genezing. 

Genezing begint met het verwijderen van voedingsmiddelen die gifstoffen en ziekteverwekkers in je systeem brengen en die het lichaam verzuren. Die slijmophoping veroorzaken, chronische ontstekingen veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten.

Bescherm jezelf

1. Leef dichter bij de natuur, weg van fabrieken, hoogspanningsleidingen en druk verkeer.

2. Vul je huis met levende planten. Van Philoden-drons (philodendron spp.) Is bekend dat ze formaldehyde, ammoniak, benzeen, trichloorethyleen en hydraten absorberen, evenals xyleen. De volgende planten zijn geweldige kamerplanten en helpen de lucht binnenshuis te reinigen:

Philodendron, (Philodendron spp.) Spinplanten (Chlorophytum comosum), Bamboeplant (Rhapis excelsea), Maïsplant (Dracaena fragrans), Engelse klimop (Hederá-helix), Bromelia’s (Cryp tan dus spp.) , Chrysanthemum (Chrysanthemum spp.), Huistype Palmen, Ficus Boom, Gouden Pothos (Epipremnum aureum)

3. Was je fruit en groenten altijd voordat je ze eet en koop zoveel mogelijk biologisch. Gebruik eventueel bicarbonaat om te wassen. 

4. Eet een dieet van 80 tot 100 procent raw food. Eet nog meer fruit dan groenten. Fruit zit vol antioxiderende en samentrekkende eigenschappen. Ze houden uw lymfatische (immuun) systeem schoon en in beweging. Ze versterken ook de kracht van een cel, vooral hersen- en zenuwcellen.

5. Houd in druk verkeer de buitenluchtopening van je auto gesloten. 

6. Gebruik 100 procent natuurlijke hygiëneproducten (zeep, shampoo, etc.). Lees de etiketten. Als ze chemicaliën bevatten, gebruik deze dan niet. (Als je het niet kunt uitspreken, wilt je het waarschijnlijk niet.) Wat je op je huid aanbrengt, wordt opgenomen in je bloedstroom en circuleert door je lichaam. Dit kan je hersenen, hart, nieren en vooral je lever beschadigen.

7. Vermijd chemisch reinigen, aangezien de gebruikte chemicaliën extreem giftig zijn.

8. Gebruik gezond verstand bij alles wat je doet en gebruikt. 

9. Vermijd liever koken. Als je moet koken, stoom je eten dan in roestvrij staal of een slow cooker.  Gebruik altijd kookgerei van roestvrij staal.

10. Gebruik en maak uw airconditioners en luchtfilters schoon. Gebruik de natuurlijke, hoge filtertype dat deeltjes van 1 micron tot 3 micron verwijdert.

11. Gebruik R / O (omgekeerde osmose) of stoomgedestilleerd water. Opmerking: bewaar ze gedestilleerd water niet in plastic containers. Gedestilleerd water zal een deel van de chemicaliën uit het plastic in zichzelf opnemen. 

12. Drink zoveel mogelijk uit en gebruik glas. Plastic kan giftig zijn. 

13. Vermijd sporten of lopen in  gebieden met veel verkeer.  

14. Vermijd zoveel mogelijk tl-verlichting. 

Wees je bewust van wat je eet, drinkt, ademt en wat je op je huid smeert, want zo breng je de buitenwereld naar binnen.

Je lichaam kan worden gezien als één grote batterij en het eten van een dieet waarin natuurlijke planten centraal staan, houdt de batterij optimaal opgeladen. Net als een batterij, vermindert het gebruik van het lichaam zijn kracht of elektrische lading. Gelukkig is het lichaam als een oplaadbare batterij, en wanneer natuurlijke planten worden geconsumeerd, worden voedingsstoffen in de juiste verhouding weer toegevoegd om het lichaam op te laden.

Wat zijn medicinale kruiden

Alle planten bevatten voedingsstoffen en fytonutriënten en bieden een zekere mate van gezondheidsbevorderende eigenschappen. Geneeskrachtige kruiden verschillen van plantaardige voeding door hun hogere concentratie aan nutriënten en fytonutriënten, wat resulteert in een zeer bittere smaak of een zeer aromatische of scherpe smaak. Geneeskrachtige kruiden zoals cardo santo of hombre grande zijn voornamelijk afgeleid van bloemen, wortels en schors en zijn bitterder en meestal krachtiger in het omkeren van ziekten dan voedselkruiden. Voedselkruiden zoals rozemarijn en tijm zijn voornamelijk afgeleid van plantenbladeren en kleine hoeveelheden van deze kruiden voegen zeer aromatische of scherpe smaken toe aan voedsel. Vanwege hun hogere concentratie aan voedingsstoffen en fytonutriënten worden deze kruiden soms in hogere doseringen gebruikt en dienen ze als geneeskrachtige kruiden in de traditionele geneeskunde. Wanneer je planten en hun fytonutriënten consumeert kan je lichaam de organische verbindingen gebruiken om je immuunsysteem te versterken. Deze fytonutriënten kunnen kankercellen doden, helpen bij het herstel van DNA, ontgiften en binden met gifstoffen zodat ze uit het lichaam kunnen worden verwijderd, celcommunicatie verbeteren, ziekteverwekkers doden en dienen als antioxidanten om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen en veroudering. Fytonutriënten zijn onderverdeeld in klassen, waaronder carotenoïden, flavonoïden, fytaten, liganen, isothiocyanaten of indolen, fenolen, saponinen, sulfiden en terpenen, en ze hebben allemaal op verschillende manieren een wisselwerking met het lichaam.

Wanneer het tijd is voor cellen om te repliceren, doet het lichaam er alles aan om ervoor te zorgen dat de cellen die worden gerepliceerd gezond zijn. Het zal zijn eigen interne processen gebruiken en zal ook voedingsstoffen en fytonutriënten gebruiken die het van planten krijgt om ervoor te zorgen dat cellen worden gerepliceerd zonder enige schade door pathogenen of toxines. Specifieke fytonutriënten kunnen interageren met vooraf bepaalde cellen, pathogenen en toxines om die cellen te reinigen en de pathogenen en toxines te neutraliseren. Fytonutriënten zoals de flavonoïden in het vlierbessenkruid kunnen binden met het griepvirus en voorkomen dat het cellen binnendringt, terwijl fytonutriënten van andere planten niet in staat zijn om hetzelfde te doen. Fytonutriënten van sommige planten worden herkend door celreceptoren en kunnen verschillende cellen binnendringen en de cellen reinigen van pathogenen en toxines, terwijl andere beperkt zijn tot het neutraliseren van pathogenen en toxines in de bloedbaan. Kruiden zoals cardo santo en cascara sagrada worden gebruikt om cellen op intracellulair niveau te reinigen.