Detox Challenge Week 1

In deze week leer je

Wat is detoxen?

Ontgifting is het proces waarbij je lichaam wordt gereinigd van schadelijke stoffen en daardoor het natuurlijke genezende vermogen van je lichaam wordt hersteld. Dit wordt bereikt door het gebruik van kruiden, voedsel, sappen, oefeningen, ademhalingstechnieken en andere therapieën. Het geeft je lichaam een korte pauze van voedings- en leefgewoonten die je gezondheid schaden. Gedurende een bepaalde tijd reinig je je lichaam van binnenuit van afvalproducten die de normale (metabolische) processen verstoppen. Zelfs mensen met kleine problemen of geen zichtbare symptomen hebben vaak giftige opbouw

De resultaten zullen je verbazen. Je zal energie ervaren die je nooit voor mogelijk had gehouden een pijnvrij bewegen in delen van je lichaam waarvan je dacht dat ze permanent getekend waren door pijn. Je zult bevrijd worden van emotionele achtbanen, stemmingswisselingen en depressie. Het verlangen naar minder gezond voedsel zal verdwijnen.  Je huid zal verbeteren en fijne rimpels kunnen verdwijnen. Je ademhaling en spijsvertering zullen verbeteren, en cellulitis zal verminderen en kan na verloop van tijd volledig verdwijnen.

Er bestaan tientallen verschillende ontgiftingsmethoden of protocollen. In deze challenge behandelen we een aantal  belangrijke – inclusief  je dieet, dat de meest krachtige van allemaal is. 

Ontgifting is ook wat er gebeurt wanneer je de kwaliteit van het voedsel dat je eet, verbetert, je levensstijl ten goede verandert en/of een aantal slechte gewoonten opgeeft. De reden dat je dit doet, is om je gezonder en energieker te voelen zowell lichamelijk als geestelijk.  

Ontgiften is iets dat iedereen minstens één keer per jaar kan en moet doen, vooral als je een van deze vaak slopende symptomen ervaart: 

  • Lichte hoofdpijn of migraine.
  • Spijsverteringsproblemen
  • Gasvorming en een opgeblazen gevoel
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Spierpijn en – klachten
  • Maag-darmproblemen
  • Depressie
  • Zwak immuun systeem
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Onvermogen om af te vallen

 

Veel deskundigen of therapeuten zeggen: “Je bent wat je eet.” Een belangrijke toevoeging hieraan is “Je bent wat je niet uit je systeem kan verwijderen. 

Belangrijke detox organen

Je lever is een van de drukste organen van je lichaam, het filtert het bloed van bacteriële besmettingen, scheidt gal af om cholesterol af te breken en verwijdert residuen van geneesmiddelen, cafeïne, nicotine, kankerverwekkende stoffen, insecticiden en andere chemicaliën.

Je nieren filteren gifstoffen die door de lever in water oplosbaar zijn gemaakt en scheiden ze uit in de urine. Je darmen verwijderen in vet oplosbare gifstoffen die in de gal worden uitgescheiden, evenals gifstoffen uit darmbacteriën. Ze voltooien de spijsvertering en verzamelen vast afval voor verwijdering. 

Je longen verwijderen gasvormig afval door uitademing. Je lymfesysteem filtert afvalstoffen uit inter- en intracellulaire vloeistoffen. Je huid verwijdert in vet oplosbare gifstoffen zoals DDT en zware metalen zoals lood door transpiratie. Zelfs je tong is erbij betrokken. Elk uur van de dag werkt je lichaam eraan om te verwijderen wat het niet nodig heeft.

Waarom je moet detoxen

Chemicaliën zijn zo wijdverbreid dat we ons er niet van bewust zijn en veroorzaken in recordaantallen allergieën en verslavingen. Er zijn meer dan 2 miljoen synthetische stoffen bekend en er komen er elk jaar 25.000 bij. Slechts een klein aantal is ooit getest op toxiciteit. Velen komen naar ons uit ontwikkelingslanden die weinig waarborgen hebben. En dan hebben we het nog niet eens over passief roken, medicatie,  cafeïne- en alcoholoverbelasting. Of de  dagelijkse stress die een steeds groter deel van ons leven uitmaken.

De opeenhoping van verschillende gifstoffen in het lichaam is een grote oorzaak van ziekte en ongezondheid. Maar weinig mensen zijn zich daar van bewust. Dat komt omdat, we routinematig worden blootgesteld aan gifstoffen en ze zich geleidelijk in ophopen in ons lichaam. 

De moleculaire structuur van veel chemische stoffen reageert met menselijk DNA, dus langdurige blootstelling kan resulteren in metabole en genetische veranderingen die de celgroei en het gedrag beïnvloeden. Hormoonverstorende pesticiden en verontreinigende stoffen worden in verband gebracht met hormoonproblemen,psychische stoornissen, geboorteafwijkingen, doodgeborenen en nu borstkanker. Omdat giftige stoffen onze weefsels verzadigen, worden antioxidanten en mineralen in vitale lichaamsvloeistoffen verminderd, waardoor het immuunsysteem uit balans raakt.

Ziekte lijkt snel en hevig aan te vallen, maar het tegendeel is waar. Sommige mensen ervaren pijn of vermoeidheid of een ander negatief symptoom, maar slechts gedurende een korte tijd voorafgaand aan de diagnose van ernstige aandoeningen.

In feite zijn veel van de symptomen van ziekte ook symptomen van toxiciteit in het lichaam. Ziekten kunnen genezen als het lichaam op de juiste manier wordt gereinigd en weer opgebouwd. Het menselijk lichaam is ongelooflijk. Het is ontworpen om te genezen. Bijna iedereen kan baat hebben bij een reiniging. Het is een van de beste manieren om gezond te blijven in een destructieve omgeving. 

De stoffen waar wij tegenwoordig aan blootgesteld worden zijn er duizenden. Insecticiden, herbiciden, fungiciden, chemische meststoffen, conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, chemische smaakversterkers, kunstmatige zoetstoffen, uitlaatgassen van auto’s, elektromagnetische velden, luchtvervuiling, radioactiviteit, watervervuiling, giftige stoffen in huis, alcoholisme, sigarettenrook en drugs gebruik.  Ze plaatsen allemaal een ongekende stress op ons lichaam. Het resultaat is  een verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van nieuwe ziekten.

Een groot aantal van de pesticiden, herbiciden, fungiciden, petrochemicaliën, enz., zijn hormoonontregelaars. Ze remmen of stimuleren de aanmaak van hormonen of steroïden, zoals oestrogeen en testosteron. 

Ontgifting is een systeem van genezing door de oorzaak van de ziekte aan te pakken. Het lichaam is de genezer en energie  is de kern van de genezing. Het werpt ook licht op de ware oorzaak van ziekte – de vernietiging van energie. Energie of de vernietiging van energie is het resultaat van wat we eten, drinken, ademen, op onze huid aanbrengen en van wat we denken en voelen. Dit zijn de zes manieren waarop we onszelf gezond en vitaal maken, of ziek en zwak. Natuurgeneeskunde is de puurste vorm van genezing. 

De voorbereidingsfase

Volg deze richtlijnen gedurende ten minste twee weken voordat je met een ontgiftingsprogramma begint.

Eet alkalische voeding, zoals vers fruit, rauwe en licht gestoomde groenten, salades gemaakt van vier of meer groenten van verschillende kleuren, rauwe fruit- en groentesappen, groentesoepen en zeegroenten of zeewieren.

Als je vitamines, mineralen en andere supplementen inneemt, overweeg dan om hier mee te stoppen. Ruime hoeveelheden rauwe vruchten- en groentesappen leveren meer essentiële vitaminen, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen in een gemakkelijker opneembare vorm dan de meeste commerciële supplementen.

Een dieet op basis van gezond (rauw) voedsel en sappen is zo anders dan wat de meeste mensen gewend zijn dat je misschien wat culinaire inspiratie nodig hebt. Er zijn genoeg boeken over te vinden.  Hoe jij je  voedingsmiddelen bereidt en voeding eet die je pH in balans brengt, zal een aanzienlijk verschil maken voor je succes en voor je  gezondheid op de lange termijn. De veiligste en meest verstandige manier om ontgifting te benaderen, is door je er enkele weken op voor te bereiden door voeding te eten dat de organen die het meest worden aangetast, voedt en ondersteunt. .

Het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam leidt niet tot enig positief resultaat als er tegelijkertijd nog andere gifstoffen binnenkomen. Je zal dus veranderingen moeten aanbrengen aan je levenswijze om zo de toevoer van chemische stoffen zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor zal je energie en kracht besparen die gebruikt kan worden voor je genezingsproces. 

De pre-detox periode is een belangrijke, zeker als je niet zo fit en gezond bent of als je langere tijd echt ongezond hebt gegeten. In deze periode pas jij je dieet aan en doe je wat kleine adem- en meditatie oefeningen. Ook ga je de zaken als kruiden, supplementen en andere zaken inkopen die je nodig hebt voor de verschillende protocollen. De voorbereidingsfase start in de eerste week en loopt als een rode draad door het hele programma. Detoxen is namelijk heel eenvoudig, pas gewoon je voeding aan en zorg dat je zo min mogelijk chemicaliën binnenkrijgt. 

Ik raad een volledig plantaardig dieet aan, misschien ga je er nog wel aan wennen 😊. De bedoeling is dat je suiker, gluten, zuivel, maïs (mais mag wel, maar alleen de biologische variant) en soja uit je dieet verwijdert. Ik weet het is rigoureus, maar de praktijk wijst uit dat heel veel gezondheidsklachten van ongeveer 4 weken verdwijnen, alleen al door dit te doen. Na deze challenge kan je eventueel één voor één deze dingen toevoegen aan je dieet om te kijken wat de oorzaak was van je gezondheidsklachten. 

Een voorbeeld van mijn eigen dieet: 

In de ochtend verse soep met quinoa 
Later op de ochtend een aantal stuks fruit 
In de middag wederom soep met 2 rijst of mais crackers met hummus en kiemgroenten.
Tussendoor rauwe wortels en paprika, eventueel met wat pesto om te dippen. 
Later op de middag een shake of juice met biologische eiwitpoeder, kruiden en adaptogenen. 
Voor het avondeten wisselend, maar altijd plantaardig, verse groente (liefst rauw) en zo simpel mogelijk, dus niet te veel combinaties. 
Na het eten af en toe een medjoul dadel.

Tussendoor veel water drinken, ikzelf drink circa 2,5 liter, maar dat kan uiteraard per persoon verschillen. Teveel water is ook weer niet goed, omdat dit energie kost voor je nieren en blaas. Dit kunnen ze beter gebruiken voor hun daadwerkelijk taken. 

En verder gebruik ik kruiden, bessen, adaptogenen en aantal supplementen, waarvan ik sommigen zal bespreken in deze challenge. 


Wat niet te eten

Het doel is om zo zuiver mogelijk te eten, dus zo natuurlijk en vers mogelijk, zonder conserveringsmiddelen en andere chemische toevoegingen. Maar ook in je eigen omgeving kn je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk chemische middelen in je systeem krijgt. Denk aan wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, parfum, deodorant, mak-up, shampoo, zeep, etc. 


Gluten
 

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, kamut, rogge en spelt. Brood, gebak, koekjes, pasta en ontbijtgranen zijn voor de hand liggende plaatsen waar je gluten in zijn te vinden. Maar het verbergt zich ook in veel andere voedingsmiddelen. Als gevolg hiervan moet je voedseletiketten lezen en naar de ingrediëntenlijsten voor tarwe, gerst, kamut, rogge of spelt kijken. Wist je bijvoorbeeld dat sojasaus gemaakt is van tarwe? Of dat bier gemaakt is van gerst? Waarschijnlijk niet en je bent zeker niet de enige. Omdat het niet mogelijk is om hier alle voedingsmiddelen met gluten op te sommen is het lezen van voedseletiketten de sleutel tot jouw succes. Haver is alleen goed als het label zegt dat ze glutenvrij zijn.

Wat je wel kan eten 

Quinoa, Amarant, gierst, boekweit, (bruine)rijst en polenta bevatten geen gluten.

Op internet zijn er diverse webwinkel die een uitgebreid glutenvrij assortiment hebben. Ikzelf ben niet zo van de vervangers, omdat ik ze niet echt lekker vind en omdat er zoveel mooiere en lekkerdere dingen bestaan. Je moet het net even weten. 

Je kan dus bijvoorbeeld als ontbijt ook kiezen voor havermout (met glutenvrij logo) met een melkvervanger. Of je kan er voor kiezen om in de ochtend congee te eten. Dit is een soort van Chinese rijstepap waar je van alles doorheen kan doen. Het voordeel is dat je voor een paar dagen vooruit kan maken. 

Het beste is om als ontbijt gewoon een paar stuks biologisch fruit te eten of een verse soep als je een yin type bent of deficiënt in yang, 

Een lekker recept als ontbijt is ook banaan-ei-havermout pannenkoeken: https://www.lovefitfood.nl/banaan-ei-havermout-pannenkoekjes/ 
Al ben ik zelf niet een voorstander van eieren, omdat ze mucus bevorderen in je lichaam. 

Zuivel

Geen enkele vorm van zuivel. 

Zuivelalternatieven zijn onder andere amandel-, rijst-, hennep- en kokosmelk. Deze melkvervangers worden ook gemaakt in yoghurt, kefir en kaas.
Probeer niet te veel producten van kokos te eten, ons darmstelsel is daar niet op gebouwd. 

Mais 

Wat niet te eten

Tegenwoordig wordt het voor veel doeleinden gekweekt. Hiermee bedoel ik dat het voor andere doeleinden wordt gebruikt dan als mais alleen. Een voorbeeld is fructose-glucosestroop dat in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt, omdat het zoeter smaakt en goedkoper is dan suiker. Maïs wordt ook gebruikt als voer voor koeien in plaats van het gras dat ze van nature eten. Het probleem hier? Als koeien gras eten, dan wordt hun vlees gevuld met gezonde omega-3-vetten, Hier profiteren wij van als we hun vlees eten. Maar wanneer koeien maïs eten is hun vlees gevuld met inflammatoire verzadigde vetten die vervolgens een ontsteking in ons lichaam veroorzaken wanneer we het eten.

Vergeet niet dat je alle niet biologische maïs moet proberen te vermijden. Of het nu op de kolf is, in een blik of bevroren, maar ook popcorn. Op de etiketten staat het. Zoek naar maizena, glucosestroop, vaste glucosestroop, maïsmeel en high-fructose glucosestroop en eigenlijk alles met het woord ‘maïs’ erin.

Mais in biologische producten of biologische mais is wel prima. 

Soja

Wat niet te eten

Soja moeten we ook proberen te vermijden omdat het bij veel mensen spijsverteringsproblemen en ontstekingen veroorzaakt.

Dit is  iets wat ik in mijn praktijk steeds weer heb gezien.
Tenzij het biologisch is en “non-GMO” op het etiket staat, wordt de meeste soja gemaakt van GMO-zaden en dit is altijd een zorg.
Soja wordt ook gebruikt als een additief in veel voedingsmiddelen. Bovendien bevat bewerkte soja vaak sporen van aluminium. Vooral verpakte verwerkte voedingsmiddelen., dus weer etiketten lezen en alles vermijden dat soja-eiwit, sojalecithine of sojaolie op de ingrediëntenlijst vermeldt. 

Welke groenten, fruit en noten hebben de voorkeur

Het volgende is een lijst van rauwe groenten, fruit, noten en zaden, die de voorkeur hebben.
Koop indien mogelijk altijd biologisch.

De meeste vruchten en bessen

Druiven (met pit die zijn gezonder die zonder pit zijn GMO)
Bananen
Aardbeien
Mango’s
Sinaasappels
Grapefruit
Appels
Perziken
Peren
Ananas
Gedroogde vruchten van alle soorten (niet-gezwavelde)
Bloemen zijn acceptabel
Vermijd – veenbessen, pruimen en onrijpe vruchten

GROENTEN

Romaine Sla
Spinazie
Wortels
Selderij
Paprika, liefst groene 
Komkommers
Spruiten
Avocado’s
Groene Bladgroenten
Pompoen
Sperziebonen
Erwten
Rauwe Tomaten
Kelp, Dulse en andere Zeegroenten
 

ANDERE RAUW VOEDSEL

Pecannoten

Amandelen

Zonnebloemzaden

Sesam zaden

Pompoenpitten

Kokosnoten

Pijnboompitten

Opmerking: eet matig van deze categorie. Te veel van deze voedingsmiddelen kunnen zuurvormend zijn, energie roven en het reinigingsproces vertragen of stoppen.

Bent je  gevoelig?
Het cruciale dat niet veel wordt besproken in Detox-boeken, is om alles te vermijden waar je allergisch of gevoelig voor bent.  Je wilt dat je lichaam zich in een ontspannings- en genezingsmodus bevindt als je ontgift en je niet last hebben van allergieënsymptomen. Allergiesymptomen kunnen zijn: vermoeidheid na het eten van bepaald voedsel, duidelijke duidelijke uitslag of wat benauwdheid. Of wat stoelgang problemen. 
Dit is misschien moeilijk te beoordelen omdat veel mensen aanhoudende spijsverteringsproblemen hebben.

Een manier om te zien of je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, is door de Coca Pulse-test te gebruiken. Dit is gebaseerd op de theorie dat een allergische stof een hogere zal veroorzaken.

Superfoods, kruiden, adaptogenen en medicinale paddestoelen maken deel uit van mijn Detox-systeem en kunnen in de loop van de dag in je dieet worden opgenomen. Verderop in deze challenge komen er een aantal aanbod.