Choline en je geheugen

De hersenen zijn afhankelijk van choline (een vitamine B) om de neurotransmitter acetylcholine te produceren. Acetylcholine is een van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen, omdat het cruciaal is voor geheugen en leren, maar ook voor opwinding en beloning.


Verbeter je geheugen met Choline

De hersenen zijn afhankelijk van choline (een vitamine B) om de neurotransmitter acetylcholine te produceren. Acetylcholine is een van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen, omdat het cruciaal is voor geheugen en leren, maar ook voor opwinding en beloning. Geheugenverlies dat kenmerkend is voor Alzheimer houdt verband met een tekort aan acetylcholine.  

 

Choline essentieel in je dieet
Iedereen kan echter een laag gehalte aan choline hebben vanwege hun dieet. Ongeveer 10 procent van de totale hoeveelheid choline die in het lichaam circuleert, wordt geproduceerd door onze lever. We moeten op ons dieet vertrouwen om in de resterende 90 procent te voorzien. Eieren behoren bijvoorbeeld tot de rijkste bronnen van choline.

Het eten van een omelet met vijf eieren verviervoudigt bijna het cholinegehalte binnen een paar uur, waardoor deze voedingsstof direct beschikbaar is voor de hersenen voor de productie van acetylcholine. Als je een dieet met te weinig choline eet dan heb je waarschijnlijk een tekort aan acetylcholine in je hersenen. Hierdoor wordt je geheugen aangetast. Helaas heeft maar liefst 90 procent van onze bevolking een tekort aan choline.

 

Hoeveel moet je eten 
Is het gemakkelijk om genoeg van deze essentiële hersenvoedingsstof te eten? Mannen hebben ongeveer 550 mg per dag nodig. Alss je een volwassen man bent, kun je je 550 mg choline binnenkrijgen door 27 grapefruits te eten, of 2 kilo broccoli, of een halve kip … of je kunt 4 eieren eten.  Elke dag. Dit laat zien dat goed eten voor je hersenen zowel letterlijk als figuurlijk ‘geen fluitje van een cent’ is.


Welke voedingsstoffen bevatten choline
Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien staat eierdooier bovenaan de lijst  met maar liefst 682 mg choline per 100 gram dooier (of ongeveer 4 eieren). Een combinatie van verschillende choline-rijke voedingsmiddelen is misschien de beste oplossing. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline zijn kaviaar, de meeste vis, orgaanvlees (bijv. Lever, nier, hersenen en hart), shiitake-paddenstoelen, tarwekiemen, quinoa, pinda’s en amandelen.

Wat Nutrient Power voor jou kan betekenen.

Nutrient Power verbetert eenvoudig en meetbaar jouw mentale, emotionele en fysieke prestaties en wij zorgen dat jouw hersenen in goede conditie blijven. Dit doen wij met een high-end nutriënten programma waarbij performance, analyse, voedingsadvies en hoogwaardige nootropics en supplementen centraal staan.

Share:

Laatste Posts

Laat je terugbellen voor een adviesgesprek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig. nieuws,  interessante artikelen, tips en aanbiedingen. 

Ontwerp-zonder-titel-31.png

Nutrient Power is een label van Puntvandeziel 

Brakstraat 30B
4331 TN
Middelburg

info@puntvandeziel.com
06 – 82 06 48 45

KvK nummer 73140449
BTW nummer NL001938987B72

AGB Code 90067655 en 90108616
Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupuncturisten
en Koepel Alternatieve Behandelwijze

error: Content is protected !!

Waarom (natuurlijke) supplementen zo belangrijk zijn

Als je een appel eet, dan bevat die nog maar een vijfde van de voeding van een appel van vijftig jaar geleden.  Verwerkt zou je deze appel x 100 moeten eten om dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen worden op deze manier zo goed als weggevaagd.

Dus naast het feit dat er gif in je systeem wordt gebracht van de chemicaliën die niet eens op het etiket staan vermeld, heeft de voeding die je krijgt veel minder voedingswaarde. Bovendien:

 • Blokkeren deze voedingsadditieven de opname van voedingsstoffen.
 • Dit betekent dat iedereen deficient is (tekort aan voedingsstoffen).
 • Door deze tekorten neemt ons lichaam meer gifstoffen zoals zware metalen op. 

Waarom en welke tests 
wij uitvoeren.

Wij willen een goed beeld hebben van jouw huidige gezondheid en cognitie. Zo kunnen wij jou een goed en persoonlijk advies geven dat werkt. Geen enkel mens is hetzelfde en wat voor jou werkt zou voor een ander juist niet werken of zelfs ongezond kunnen zijn. 

Er zijn een viertal non-invasieve testen die wij altijd uitvoeren:

 1. Haarmineralen test
 2. HRV Lifestyle analyse
 3. Cognitieve test
 4. Stres-42 Rem test 
 
Klik hier als je inhoudelijk meer wilt weten over de tests. 

Wat zijn NOOTROPICS & Adaptogenen

Nootropics zijn in feite supplementen en slimme medicijnen die de hersenfunctie op de een of andere manier verbeteren. Nootropics moeten per definitie: 

 1. Het leervermogen en het geheugen verbeteren.
 2. De hersenen beschermen tegen letsel of schade 
 3. De hersenfunctie verbeteren
 4. Veilig zijn voor de hersenen bijwerkingen. 

Adaptogenen zijn plantaardige  stoffen die het lichaam helpt zich aan te passen aan stress, normale metabolische functies te ondersteunen en het evenwicht te herstellen. 

Klik hier als je meer wilt weten over Nootropics en adaptogenen.